De weg… interdisciplinair

Het project “de Weg” is afgesloten.

Meer informatie over dit unieke project en korte filmfragmenten over de diverse wegen vind je op www.deweg-derweg-laroute.eu

Hierna volgt een beschrijving van de  uitvoering t/m 2016.

                                                                                                                                     

In het kader van het jaar van de mijnen is  een eigentijdse interdisciplinaire muziektheatervoorstelling over voor en tegenspoed in relatie tot het werken in de mijnen, het mijntijdperk en daarna geproduceerd. De productie is gesitueerd tegen de achtergrond van de ( van zwart naar groene ) Wilhelminaberg.

Beknopte inhoud                                                                                                                                

Het accent en focus lagen hierbij op enkele individuele en persoonlijke verhalen, binnen de context van het leven in de mijnperiode en het leven daarna in de mijnstreek van de Euregio. De verhalen werden aan de hand van film, woord, sound, dans en muziek verteld en in beeld gebracht. Het project sloot aan bij de kennis over het mijnverleden, de metamorfose van de regio, de identiteit en toekomst van de mens in het mijngebied en de toekomst van het (voormalige) mijngebied zelf.

Interdisciplinaire productie                                                                                                              

Door het multidisciplinaire karakter van de voorstelling betrof het niet uitsluitend één van de kunstuitingen, maar vulden beeld, performance, muziek, dans en tekst elkaar aan. De toneelteksten werden op basis van het veldonderzoek en de verhalen van de “gewone” mensen geschreven door Katrin Henss (7 korte verhalen) Wim Kleinen ( 1 lied) en Jo Dautzenberg (2 korte verhalen, 1 lied) er werd gebruik gemaakt van (eigen) ervaringen en vertellingen van ex-mijnwerkers, familieleden en kinderen van ex-mijnwerkers.

Root 51, (euregionaal) muziektheater                                                                                                

De voorstellingen werden en worden uitgevoerd door Root 51 , muziektheater, een van samenstelling wisselende groep van professionele musici, performers, dansers en videokunstenaars uit de euregio. Productie leiding Jo Dautzenberg, muzikale Leiding Heribert Leuchter. Het 1e muziekthema werd geschreven door Soo Cho, het 2e door Jo Dautzenberg beide als “leitmotiv” gearrangeerd voor orkest door Heribert Leuchter.

Video inhoud                                                                                                                                        

De korte reportages ( 2 â 3 minuten) die werden in het kader van de voorstelling werden vertoond waren geproduceerd tbv de voorstelling, oorspronkelijk geproduceerd door Media Profile BV i.k.v. “de koempel verhaalt” ( 2011) en “Mijn stad , mijn verhaal” (1999) In een geval is gebruik gemaakt van archiefmateriaal van Stadsarchief Heerlen.

Uitvoeringen                                                                                                                          

Voorstellingen van “Zwarte Liefde en de groene Berg” vonden plaats in November 2015 het Cultuurhuis in Heerlen( 25/11) , in een Duitse variant, vertaald door Katrin Henss en Heribert Leuchter, in het Auditorium van de universiteit in Aken (27/11) i.s.m. Atelierhaus Aachen, tijdens “serieus request” een aangepaste voorstelling in Studio Heerlen ( 20/12) . In januari 2016 vindt een aangepaste pilot voorstelling plaats in de Oranje Hof. (we zijn in gesprek met Sevagram inzake de afname van een tiental voorstellingen in 2016) In totaal werden de voorstellingen “Zwarte Liefde en de groene Berg” door 300 mensen bezocht.

Gedeelten uit de voorstelling werden bovendien opgenomen in de uitvoering “Route à Liège” een project dat i.k.v. “de weg naar…” parallel de geschiedenis van het industriële verleden van de breedtegraad Luik, Maastricht, Aken, Heerlen verbindt. Deze voorstellingen vonden plaats in het Energeticon , Alsdorf ( 20/11) en der Schlachthof in Eupen (26/11). Deze voorstellingen werden door 150 mensen bezocht.

Uitvoerenden                                                                                                                                              

Katrin Henss, Maastricht (tekst en performance) , Germaine Sijstermans. Heerlen, (klarinetten) , Masami Sakurai , Luik(dans), Heribert Leuchter < Aken (saxen) , Gero Körner , Keulen, (piano) , Steffen Thormählen (drums) Aken , Wim Kleinen, Heerlen (tekst en bas) , Edward van Kempen , Maastricht(video), en Jo Dautzenberg, Heerlen (tekst en gitaar).

Publiciteit en Bereik

Communicatie vond plaats via de website www.deweg-derweg-laroute.eu ( 3.500 x bekeken in 2015) via facebook, ( meer dan 3.000 bereikte personen) affiches, programma boek Heerlen Jazzt             ( oplage 2.500) en flyers.

 

 

 

 

 

kasteel leenhof met tanya kopie

Go to top